Vuosi on ollut vähintäänkin kummallinen. Joulu ei oikein ehtinyt tulla, koska mieli oli Nepal-jutuissa. Sitten se tuli, ja päädyimme viettämään ison osan lepoon ja kirjojen lukemiseen tarkoitetusta ajasta autossa.

Istumisella pääsee kuitenkin näkemään kaikki äidit, isät, mummot ja papat sekä sisarukset ja ketä ikinä pakkaan tässä vaiheessa elämää kuulukaan.

Autossa ehdimme muuten tänä vuonna istua sen verran paljon, että sitä voi jo kutsua harrastukseksi. Etupenkkien välilokero on täynnä tyhjiä turkkaripusseja, penkin alta löytyy tyhjiä huoltoasemakahvikuppeja. 

Joulua edeltävänä viikonloppuna hyödynsimme päivänvalon Vaattunkikönkäällä, Rollon kenties helpoimmalla patikointireitillä, jota pystyy yleensä kulkemaan talvisinkin. Sielläkin oli asiat oudosti. Joki virtasi vauhdikkaasti ja vesi oli korkealla. Valkoisen lumikerroksen päällä makasi pehmeiksi muodoiksi itsensä asetellut vesilaatta. Siellä, missä ei ollut vettä, oli satumetsä.

Lumi oli painavaa ja kun suuntasi katseensa puun latvoihin, huomasi, miten latvat huojuvat lumen painosta. Välillä maahan tai päähän tippui lumipala. 

Kerroimme vastaantulleille korealaisturisteille, ettei maisema ole ihan normaali. He olivat tulleen viikoksi Lappiin katsomaan revontulia, joita ei tietenkään ollut vielä näkynyt.  

Fundeerattiin, että pian on aika alkaa tehdä blogia englanniksi, jotta korealais- ja kaikenmaalaisetturistitkin voisivat lukea meidän juttuja. Pitää vielä ajatella asiaa hetki. Tykkään äidinkieleni lakonisuudesta, enkä haluaisi luopua kaikista kielen vivahteista.  

Tuo kuvissa näkyvä mahoton tykky oli kaikonnut puista iltaan mennessä. Oltiin siis ulkona kreivin aikaan. Säät on hulluja ja tänä vuonna olen oppinut, että ulos kannattaa mennä heti, kun keli sallii. Parin tunnin päästä voi olla jo liian myöhäistä.

Laskettiin jouluaattona, että ehdittiin tänä vuonna kuljailla viidessä maassa. Tosi paljon me kyllä päästiin reissaamaan, vaikka Rovaniemeltä itsensä saaminen etelään vaatii aina säätöä ja kärsivällisyyttä. Kotimaata ylöspäin mennessä olemme oppineet heittämään kaiken omaisuutemme ikeakassiin ja nostamaan pyörät katolle noin puolessa tunnissa.

Pohjoinen on helppo ja rakas.