Kaikki matkat ovat hyviä

Tällä sivustolla matkustetaan aina jonnekin. Lähelle, kauas tai äidin ruuille.

Edellinen iso matkamme tapahtui toukokuussa, kun suuntasimme Balille tekemään juttua ekomatkailusta. Lähtökohta oli tosi kinkkinen. Tuleeko uskottavuuteen kolhu, jos lennämme tuhansien kilometrien päähän raportoimaan maailman menosta? Siinä tuli tehtyä taas hiilijalanjälkeä itselle ja tuleville sukupolville.

Kuvassa aurinko nousee Balin Mount Baturilla. Minä nousin viisi tuntia ennen aurinkoa, jotta pääsisin katsomaan sen tulemisen. 

Mutta toisaalta. Matkustamiseen liittyy niin kamalan paljon kaikkea muutakin. Ainakaan minua ei ole mikään koulukirja kasvattanut yhtä paljon kuin se, että olen ollut tekemisissä jonkun toisen kulttuurin edustajan kanssa. Tai itseäni huomattavasti köyhemmän tai rikkaamman ihmisen kanssa. Tai mummojen ja pappojen kanssa (he ovat aika mahtavia).

Eikä matkustaminen tule ainakaan loppumaan. Se lisääntyy.

Minulle matkan eettisyys tarkoittaa myös, että pystyn tukemaan paikallisten oikeuksia ja elämänmenoa siellä ollessani. Minä Anna Ruohonen en voi pysäyttää ilmastonmuutosta, mutta voin kuluttaa ja käyttäytyä siten, että se tukee paikallisten oikeuksia. Balilla se tarkoitti vesipöniköiden metsästämistä ja eläimen paskantamasta kahvipavusta valmistetun kahvin juomista. 

All Stories -palkin alta löytyvät artikkelit ovat tarinoita matkoilta. Blogissa kerrotaan niistä, mutta myös yksinkertaisista asioista, kuten ruuasta, seikkailuista ja kaikenlaisesta liikkumisesta.

Vuoren huipulla oli myös hindukoira.