Outdoor life & good vibes

T ie kaartuu ja paljastaa vuoret. Yhtäkkiä tylpät ja laakeat tunturit korvautuvat jyrkillä ja terävillä huipuilla. Tuntuu, että on oikeasti ulkomailla, ja oikeasti lomalla, vaikka olemme vain muutaman sadan kilometrin päässä Rovaniemeltä.

Matkan tarkoitus on kiivetä Ruotsin korkeimpaan vuoristohotelliin ja yöpyä siellä. 1228 metriä merenpinnan yläpuolella sijaitseva Låktatjåkkon vuoristomaja on Pohjois-Ruotsin Björklidenissä sijaitseva pieni hotellinkaltainen, jonne pääsee kiipeämään eri suunnista. Sinne ei mene tietä, ja sieltä löytyy myös Ruotsin korkein baari.

Reitti Låktatjåkko Fjällstationille alkaa 17,5 kilometrin eli noin varttitunnin automatkan päästä Björkliden Fjällbystä pohjoiseen sijaitsevalta parkkipaikalta. Jätämme auton parkkiin E10:n varteen levikkeelle. Moni muukin on tehnyt niin, mutta erona meihin näiden autojen perässä on kärry kelkkaa varten. Parin minuutin automatkan päässä lähtöpaikaltamme sijaitsevalta Låktatjåkkan vanhalta rautatieasemalta lähtee moottorikelkkareitti, joka vie suoraan tunturihotelliin. Tien varresta lähtevä reitti yhdistyy moottorikelkkareittiin myöhemmin.

Ensimmäinen laavu tulee vastaan heti parinsadan metrin päässä lähtöpisteeltä polkujen risteymässä. Laavu ei ole esteetikon valinta talvisaikaan. Viereinen joki on umpijäässä, ja laavulla istuessa voi ihailla lähinnä rautatiesiltaa, jonka yli kulkee päivittäin kymmeniä Kiirunasta Narvikiin matkalla olevia malmijunia.

 

Tassuttelemme sillan ali. Pian sen jälkeen alkaa reitin jyrkin nousu. Se on matkan ainoa kohta, joka pistää hieman puuskuttamaan. Polku yhdistyy mäen päällä kelkkareittiin ja kelkkamerkkejä seuraamalla pääsee hotellille asti. Eksymisvaara on käytännössä olematon, ellei lähde sukeltamaan polulta pois kauas vuorien väliin. Oikealla näkyy hyviä offaripaikkoja, joilla suunnittelemme laskevamme paluumatkalla. Vasemmalla kulkee itse Låktatjåkka, eli joki. 

Matka parkkipaikalta hotellille on seitsemän kilometriä, joka alun nousun jälkeen on tasaisesti nousevaa moottorikelkkareittiä. Vastaantuleva liikenne on maaliskuisena viikonloppuna vähäistä. Muutama moottorikelkkailija, kaksi helikopteria ja yksi vastaan lasketteleva pariskunta. Helikopteri kuljettaa vapaalaskijoita rinteen päälle ja lentää sitten vastaanottamaan heitä alas. On vaikea arvioida, miten jyrkkiä rinteet todellisuudessa ovat. Solasta päin katsottuna etäisyydet hämäävät helposti harjaantumatonta silmää. Onneksi lumi kantaa hyvin ja reunustavien vuorien rinteille pääsee helposti tekemään pistokokeita ja etsimään itselleen sopivia laskupaikkoja. 

Reitti on yksinkertainen ja helppo. Hotellille pääsisi periaatteessa kävellenkin, tai sitten voi varata itselleen lumikissan kyydin joko Björklidenistä tai Riksgränsenistä. Jos kyytiläisiä on vain muutama, hoidetaan kyyditys moottorikelkalla, kuten erään eläkeläisrouvan tapauksessa. Mummeli on yksi niistä maailmanmatkaajamummoista, joita nähdessä miettii, että miten ihmeessä he selviävät matkoistaan, vaikka he eivät puhu kieliä tai käytä nettiä. Aina he kuitenkin selviävät. Sesongin alussa Låktatjåkkossa työnsä aloittanut ruotsalainen Josefin Westdahl kohtasi tällaisen mummon ensimmäisenä työiltanaan:

76-vuotias eläkeläisrouva oli tilannut itselleen moottorikelkkakyydin Riksgränsenistä. Hän saapui paikalle moottorikelkan perään kiinnitetyssä laatikossa, sillä hän oli ainoa kyytiläinen sinä iltana. Illalla huomasimme vanhuksen kadonneen. Etsimme häntä kaikkialta ja pelkäsimme, että hän on lähtenyt yksin ulos ja eksynyt. Lopulta löysimme kadonneen naisen alakerran puuvarastosta päiväunilta. Kun hän lähti seuraavana päivänä takaisin, piti moottorikelkan ajaa mateluvauhtia, jotta rouva ei pelkäisi. Vanhus oli halunnut tulla yöksi tänne, koska oli kiinnostunut miehistä, jotka rakensivat tämän hotellin 1939.
— Josefin kertoo

Kiipeämme verkkaiseen tahtiin, sillä valoa riittää ja edellinen ilta tuntuu vielä jäsenissä. Matka-aika on kolme tuntia. Saavumme perille vähän ennen pimeää. Maaliskuussa valoa riittää mukavasti alkuiltaan asti. Hotelli on hiljainen, viimeiset asiakkaat taisivat tulla matkalla vastaan. Hotellissa, joka on ehkä kuitenkin enemmän majatalo, on kymmenen yöpaikkaa.

Meidän lisäksemme vieraina on kaksi pariskuntaa, jotka ovat jo ehtineet vetäytyä omiin oloihinsa. Josefin toivottaa meidät tervetulleiksi. Eteisessä on iso kassillinen täynnä Intersport-merkkisiä lipokkaita, joilla hotellivieraiden on korvattava kengät. Josefinin lisäksi hotellilla on toinenkin työntekijä, joka vastaa Josefinin kanssa ruuasta, saunan lämmityksestä ja kaikesta muusta. 

Kolmen tunnin kipuamisen jälkeen tekisi kovasti mieli saunaan, mutta Låktatjåkkassa saunaujoilla on sama ongelma kuin edellisenä yönä Björklidenissä: sauna on sekasauna, eikä kumpikaan meistä ole varautunut uima-asulla. Myös suihkussa on sama ongelma. Tila on yhtenäinen, eikä lasisermien taakse pääse piiloon. Jos akikaurismäkimäinen alastomuus tuntuu liian kiusalliselta ajatukselta, kannattaa Pohjois-Ruotsin saunakokemuksia varten varautua bikineillä tai uimahousuilla. Oma pyyhe kannattaa olla mukana joka tapauksessa. 

Ruoka & Juoma

Björklidenin keskuksen hotellissa on ravintola, kuin myös Låktatjåkkossa. Muitakin ruokapaikkoja toki löytyy. Etelästä päin saapuvan viimeinen mahdollisuus ostaa omia eväitä on Abiskossa, jossa on supermarket ja todella iso karkkikauppa. Lähin Systembolaget on Kiirunassa, josta löytyy myös mukava Cafe Safari . Björklidenissä esimerkiksi Gammelgården Ski Lodgessa  on vastaremontoidut yhteiset keittiötilat, joissa voi kokata itse. Ruotsissa kaikki on paremmin, myös yhteiskeittiön varustetaso.

Yhteydet

Pohjois-Ruotsin kuten Pohjois-Suomenkin teillä väärän risteyksen valitseminen on epätodennäköistä. Maanteitse perille pääsee vain Eurooppa 10: pitkin. Pohjois-Suomesta tultaessa auto on järkevin tapa matkustaa. Etelä-Suomesta paikalle pääsee nopeiten lentämällä. Lähimmät lentokentät ovat Luleåssa ja Kiirunassa, joihin lentää ainakin SAS ja Norwegian. Ruotsissa junaliikenteestä vastaa kolme isoa yhtiötä. Junalla pääsee Tukholmasta Kiirunan kautta Narvikiin.  

 

tekemistä

Björklidenissä voi harrastaa vuorten päällä ja alla. Ohjelmatarjontaan kuuluu esimerkiksi luolaseikkailu, jossa laskeudutaan viisi metriä maan alle (ei klaustrofobisille). Vuorten alla kulkee kaksi luolastoa. Myös jääkiipeilemään pääsee. Parhaille laskupaikoille voi matkustaa helikopterikyydillä. Ruotsissa on havahduttu myös vuoristourheilun suosioon. Björklidenin ja Riksgränsenin välillä järjestettiin viime maaliskuussa talviliikkujia ilahduttava urheilutapahtuma The Låkta Triple.